Finns i Stockholm, Redan Avtalat, Uncategorized

Vad får man göra som lärling?

Som lärling är du ute i arbete precis som fullärda hantverkare. Skillnaden är främst att du har en handledare som ska hjälpa dig på vägen och att du är under utbildning fast i den praktiska fasen. Du får oftast inte planera arbetsdagarna, åka ut och räkna på jobb eller på andra sätt leda verksamheten. Några saker man får göra som målerilärling är:

  • Lasta och bära
  • Spackla
  • Slipa
  • Måla
  • Måla tak
  • Tapetsera

Lasta och bära

Till alla jobb behöver en målare ha med sig färg, stegar, arbetsbord och diverse verktyg. Som lärling får du bistå med att ta med material till platsen och hjälpa din ansvarige målare med att förbereda jobbet. Du får lägga ut täckpapp och bistå under hela arbetsdagen.

Spackla

Måleri är ett hantverk som kräver precision och erfarenhet. Du lär dig genom att göra jobbet många gånger om, göra fel, rätta till och bli bättre. Spackla är ett typiskt sådant moment som tar år att bli riktigt bra på vilket lärlingarna får erfara.

Slipa

Lika mycket som man får spackla behöver man också lära sig slipa och göra grundarbetet med ett företag från flyttfirmaistockholmslän.se, jämnt och snyggt. Den som spacklar bra sparar tid på slipandet och den som slipar riktigt jämnt får en lätt match med att sätta upp fina tapeter.

Måla

Givetvis får du som lärling måla en hel del. Det kan handla om att grundmåla väggar inför tapetsering, rolla hela väggar eller måla finsnickerier. En målare kan både jobba med att måla om hemma hos någon och måla om i exempelvis ett köpcentrum. Trånga ytor behöver finmålas för hand utan roller, något som lätt blir en flaskhals och tidstjuv för den oerfarne.

Måla tak

Många nybyggda hus idag har stor gipsskivor uppsatta i taket. De skivorna ska målas vita, ofta med en halvblank vit färg. Som lärling kommer du få träna axlarna ordentligt och måla en hel del tak. Dels för att det är ett viktigt moment att kunna men ibland också för att den som målat tak varje vecka i åratal gärna sparar på axlarna och överlåter arbetet till yngre, starkare förmågor som vet kostnad för flyttfirma i nacka.

Tapetsera

Det finns målare som lägger stora delar av sin arbetstid på tapetsering. Har du exempelvis ramavtal med ett stor fastighetsbolag som har tusentals hyreslägenheter kommer tapetsering vara vardagsmat. En lärling får oftast ta de enklare momenten men behöver givetvis också öva på att tapetsera svåra vinklar, mönsterpassa och måtta upp ordentligt.

 

You Might Also Like