Yrket naprapat kommer ursprungligen från USA, men blev känt i Sverige på 1960-talet. I början fanns en viss skepsis mot yrket och det klassades som alternativmedicin. Här i Sverige startade den första utbildningen 1994 på Stockholms Naprapathögskola. Från början var det en privat utbildning som eleverna fick bekosta själva. Numera ingår begreppet naprapati inom svensk sjuk- och hälsovård. Socialstyrelsen är den myndighet som granskar och godkänner utbildningen kontinuerligt. I och med att utbildningen är godkänd av Socialstyrelsen är den studiemedelsberättigad och därmed åtkomlig för ett bredare elevunderlag.
Vad gör en naprapat?
Naprapaten undersöker patienten och ställer en diagnos. Därefter arbetar man med såväl mjukdelar som själva rörelseapparaten. Behandlingen kan bestå av både manipulering för att rätta till det som ligger snett samt att bearbeta muskler och senor via till exempel massage. Ofta sätter man ihop ett övningsprogram till patienten och på så vis jobbar man tillsammans mot en lösning av det grundläggande problemet.
Hur ser utbildningen ut?
Utbildningen finns endast på Stockholms Naprapathögskola. Den är upplagd på 4 år och är som sagt studiemedelsberättigad. Kunskap om människokroppen är central i utbildningen men mycket handlar också om beteendevetenskap. Kropp och själ går ju hand i hand. Redan efter det första året kan eleverna börja arbeta som massageterapeut eller personlig tränare. Resterande tre år har sitt hela fokus på naprapati.
Vad krävs för behörighet?
Det krävs grundläggande behörighet för högskolestudier för en naprapat samt Engelska 6/ Engelska B. Det finns alltså inga specifika krav på naturvetenskapliga ämnen. En sökande som är utbildad massageterapeut eller personlig tränare kan få sina kunskaper validerade och därmed kunna ansluta direkt till år två inom utbildningen.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Behovet av hjälp vid smärtproblem är gigantiskt stor bland både unga och äldre. Problemen verkar öka i takt med alltmer stillasittande och generell viktökning inom befolkningen. Som naprapat arbetar man i regel i privat regim. Det gäller att bygga upp sin egen kundkrets för att få en god lönsamhet. Många börjar som anställd på någon mottagning, men det är inte ovanligt att man startar en egen mottagning med tiden. Det är alltså viktigt att man gör ett bra jobb så att ryktet sprids att man är kunnig. Då söker nya kunder sig till mottagningen och återkommer när behovet uppstår. Konkurrensen på arbetsmarknaden är fysioterapeuter, kiropraktorer, osteopater och kinesiologer. De två senare återfinns inte inom svensk sjuk och hälsovård så länge de inte är godkända av Socialstyrelsen.